2 golonki z indyka (u mnie waga 700g)
2 łyżki soli
8-9 kulek ziela angielskiego
8-9 kulek pieprzu
7-8 listków laurowych
4 ząbki czosnku-duże (obrane)
sos chili z czosnkiem Tao-Tao wg.uznania
olej do wysmarowania blaszki
Złociste golonki indycze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i oczyszczone golonki wkładamy do garnka,zalewamy zimna wodą,dodajemy w/w przyprawy oprócz sosu tao-tao i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości golonek.
2.Mięciutkie golonki wyciągamy z wywaru i studzimy.
3.Jak już są zimne nacieramy jej sosem tao-tao z wszystkich stron i układamy na blaszce wysmarowanej olejem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 150*C do zarumienienia się skórek (w miedzy czasie przekręcamy żeby się za bardzo nie spaliły) i gotowe.
Komentarze