ziemniaki zalewane rosołem z udkiem

0 (0 ocen)

rosół dla mojego taty liczył się tylko z ziemniakami i kawałkiem mięsa,to zrozumiałe bo w dawnych czasach tak się jadało a makaron robiło się własny. mam koleżankę dla której rosół to więcej niż zupa ale jada tylko i wyłącznie z ziemniakami, a rosołu nawet na 2 dzień nie da przerobić na inną zupę.

Składniki:

  • 2-3 udka,
    2 marchewki,
    kawałeczek selera
    1 pietruszka,
    liście:por, seler,pietruszka- związane bawełnianą nitką
    liść laurowy,
    1 ziarnko ziela angielskiego,
    6-7 ziaren pieprzu prawdziwego
    1 cebula opieczona nad ogniem,
    sól pieprz do smaku
    natka pietruszki do talerza

    ziemniaki ugotowane na cało


Ziemniaki zalewane rosołem z udkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    udka oczyść wymyj i ułóż w garnku. zalej zimną wodą i dodaj warzywa oraz przyprawy. nastaw na ogień. w momencie zagotowania zmniejsz płomień na taki żeby tylko rosół mrugał, absolutnie nie powinien gotować się gwałtownie ni bystro bo będzie mętny i biały jak mleko. jeśli po zagotowaniu pojawi się jakaś piana to zbierz ją.
    rosół gotuje się tak około godziny do półtorej. jak się ugotuje to udka wyjmij.

    ziemniaki ugotuj normalnie w wodzie z solą ale nie rozgotuj. odcedź. gorące nakładaj na talerz i zalewaj gorącym rosołem, posyp natką pietruszki i dołóż mięso np. udko

    smacznego

Komentarze

Podobne przepisy