Ziemniaczane minilazanie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Bardzo lubię ziemniaczane zapiekanki, lasanie w takim wykonaniu wymyśliłam sama ;-)

  • 60 min

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
    300 g mięsa mielonego
    1/2 szklanki gęstej śmietany
    1/2 szklanki ketchupu ostrego
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz, majeranek, zioła prowasnalskie, kilka ząbków czosnku,
    kilka plastrów żółtego sera

Ziemniaczane minilazanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko.
    Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć, dodać mięso mielone, przyprawy, ketchup i smażyć na wolnym ogniu ok. 15 minut. Na samym końcu dodać śmietanę.
  • 2. Ziemniaki pokroić na 1 cm plastry, przełożyć je farszem mięsnym (3 plastry ziemniaka, dwie warstwy mięsa) na samym końcu ser. Całość zapiekać w 180 stopniach przez 20-30 minut.

Notka redakcyjna

PPWS_10-2015

Komentarze

Podobne przepisy