Zielony przekładaniec

0 (0 ocen)

Do kawy takie ciasto, to rarytas

Składniki:

  • mąka -0,5 szkl
    jajka -4 szt
    cukier - 1 szkl
    mąka ziemniaczana -0,5 szkl
    proszek do pieczenia -1 łyżeczka
    sok pysio - 900 ml
    budynie śmietankowe bez cukru -3 szt
    galaretka kiwi -1 szt
    galaretka agrestowa -1 szt
    śmietana -24% -0,5 l
    woda gotowana -1 szkl

Zielony przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Białka oddzielić od żółtek. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i po jednym żółtku, delikatnie wymieszać.
  • 2. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec 30 minut w 180 stop.
  • 3. MASA BUDYNIOWA
    do garnka wlać 1,5 szkl pysia, dodać 1 łyżkę cukru zagotować.
  • 4. Pozostały sok wymieszać z 3 budyniami, wlać na gotujący się sok, mieszać do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
  • 5. MASA ŚMIETANKOWA
    Obie galaretki rozpuścić w 1 szkl wody, odstawić do lekkiego stężenia.
  • 6. Śmietanę schłodzoną ubić, dodawać po łyżce galaretki, ubijać do stężenia masy.
  • Zielony przekładaniec 7. Na upieczony i ostudzony biszkopt, wylać gorący budyń, ostudzić.
  • 8. Na ostudzony budyń wyłożyć masę śmietankową, włożyć do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy