Zielony krem warzywny

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zielony krem nie musi być jedynie szpinakowy lub brokułowy. Zapraszam do wypróbowania mojej wersji, czyli połączenia selera naciowego, pietruszki oraz... sałaty

  • 30 min

Składniki:

  • 6 łodyg selera naciowego
    2 pęczki natki pietruszki
    około 1,5 główki sałaty
    pęczek koperku
    cebula
    150 g śmietany 12%
    sól
    pieprz
    kostka rosołowa drobiowa
    masło
    4 jajka

Zielony krem warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy. Seler kroimy w mniejsze kawałki, koperek i pietruszkę siekamy, sałatę rwiemy. Zagotowujemy wodę z kostką bulionową i solą. Dodajemy warzywa, gotujemy 15 minut
  • 2. Cebulę siekamy, szklimy na maśle dodajemy do zupy. Zdejmujemy z ognia, i miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę. Można jeszcze chwilę podgrzać i doprawić do smaku pieprzem.
  • 3. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

Porady

Można także podać z pszennymi grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy