Ostatnio bardzo zasmakował nam szpinak. Próbuję dodawać go do różnych potraw. Tym razem dołączyłam go do klusek ziemniaczanych. Oprócz fajnego zielonego koloru miały przepyszny smak :)
35 min
Składniki:
6 dużych młodych ziemniaków
spora garść liści szpinaku
sól
jajko
ok 8 czubatych łyżek mąki
pieprz
30 dag surowego boczku
Zielone kluchy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki mielę w rozdrabniaczu/mikserze, odsączam wodę/sok z ziemniaków. Następnie mielę je jeszcze raz wraz z liśćmi szpinaku i po raz kolejny odsączam nadmiar soków (wkładam zmieloną masę na sitko). Dodaję jajko, mąkę i sól do smaku. Gotuję wodę z odrobiną soli i gdy się zagotuje kładę łyżką 1 kluchę by sprawdzić czy jest dość mąki i się nie rozgotowuje. Gdy klucha nam się rozgotuje dodajemy trochę mąki by ciasto było gęściejsze. Z boczku wytapiam skwarki. Wcześniej krojąc go w paseczki. Przyprawiam pieprzem i solą. Kluchy gotuję 10-15 minut. Wylewam na durszlak i zalewam zimną wodą by się nie posklejały. Następnie dodaję do boczku i podsmażam przyprawiając pieprzem i solą do smaku (solą gdy dodaliśmy za mało soli do masy i wody). Smacznego!
Komentarze