Zielone kluchy.

0 (0 ocen)

  • 35 min

Ostatnio bardzo zasmakował nam szpinak. Próbuję dodawać go do różnych potraw. Tym razem dołączyłam go do klusek ziemniaczanych. Oprócz fajnego zielonego koloru miały przepyszny smak :)

  • 35 min

Składniki:

  • 6 dużych młodych ziemniaków
    spora garść liści szpinaku
    sól
    jajko
    ok 8 czubatych łyżek mąki
    pieprz
    30 dag surowego boczku

Zielone kluchy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kluchy ze szpinakiem 1. Ziemniaki mielę w rozdrabniaczu/mikserze, odsączam wodę/sok z ziemniaków. Następnie mielę je jeszcze raz wraz z liśćmi szpinaku i po raz kolejny odsączam nadmiar soków (wkładam zmieloną masę na sitko). Dodaję jajko, mąkę i sól do smaku. Gotuję wodę z odrobiną soli i gdy się zagotuje kładę łyżką 1 kluchę by sprawdzić czy jest dość mąki i się nie rozgotowuje. Gdy klucha nam się rozgotuje dodajemy trochę mąki by ciasto było gęściejsze. Z boczku wytapiam skwarki. Wcześniej krojąc go w paseczki. Przyprawiam pieprzem i solą. Kluchy gotuję 10-15 minut. Wylewam na durszlak i zalewam zimną wodą by się nie posklejały. Następnie dodaję do boczku i podsmażam przyprawiając pieprzem i solą do smaku (solą gdy dodaliśmy za mało soli do masy i wody). Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy