Zefiryna

0 (0 ocen)

  • 1 min

Ciasto ma delikatny kremowy smak.

  • 1 min

Składniki:

  • kruche ciasto:
    25 dag mąki pszennej
    15 dag cukru pudru
    15 dag masła
    2 żółtka
    2 łyżeczki płaski proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki amoniaku
    masa budyniowa:
    1 l mleka
    4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
    2-3 łyżeczki cukru
    2 cukry waniliowe
    ponadto:
    16 średnich jabłek
    1 mały słoik twardej marmolady
    1/2 l śmietany kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
    cukier puder

Zefiryna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim spód i boki blachy. Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda. Układać na cieście, środek wypełnić marmoladą. Z podanych składników zagotować budyń i jeszcze ciepłym zalać jabłka. Piec ciasto ok. 70 min. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodać cukier puder, pod koniec ubijania letnią żelatynę. Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego wystudzonego ciasta. Gdy zastygnie polać czekoladową polewą.

Porady

Zamiast marmolady dodaję dżem śliwkowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy