Żeberka w piwnej marynacie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Marynata jest bardzo aromatyczna, pachnie czosnkiem, miodem i musztardą. Uduszona cebula dodaje smaku żeberkom, jest miękka i krucha.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 1 kg żeberek wieprzowych
    • 2 cebule
    • sól, pieprz
    Marynata:
    • 1 szklanka piwa
    • 2 łyżki musztardy
    • 4 łyżki miodu
    • 4 ząbki zmiażdżonego czosnku
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu

Żeberka w piwnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Żeberka pociąć na małe porcje z jedną kością, posypać solą i pieprzem.
    • Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
    • Wymieszać wszystkie składniki marynaty i zalać nią żeberka z cebulą. Odstawić na noc do lodówki.
    • Żeberka wraz z marynatą przełożyć do worka do pieczenia.
    • Piec w 200 st.C przez 1 godzinę, potem można otworzyć worek i przypiec po wierzchu przez 10-15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy