Danie ma cechy naszej polskiej kuchni, a jednocześnie przywołuje śródziemnomorskie smaki.
60 min
Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka, 1 mozarella, 20 dag pieczarek, 2 świeże pomidory, pół cebuli, suszona bazylia, oregano, sól o pieprz do smaku, olej do smażenia
Zapiekanka z kurczakiem i mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na plastry, przyprawić solą i pieprzem. Następnie podpiec przez kilka minut na patelni. Odłożyć na bok.
2.W międzyczasie ugotować około 200 g makaronu rurki (pene).
3.Pieczarki obrać, pokroić w plastry i podsmażyć razem z cebulą.
4.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, a miąższ pokroić w kostkę.
5.Naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oleju, następnie układać kolejno: makaron, pierś z kurczaka, pieczarki i cebulę, pomidory posypane oregano i pieprzem. Następnie posypać poszarpaną palcami mozarellą i posypać wszystko bazylią.
6.Zapiekać około 20-25 min.
Porady
Pierś można pokroić na małe kawałki, aby po upieczeniu łatwiej było kroić zapiekankę na porcje.
Komentarze