Zapiekanka z kurczakiem i mozarellą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie ma cechy naszej polskiej kuchni, a jednocześnie przywołuje śródziemnomorskie smaki.

  • 60 min

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka, 1 mozarella, 20 dag pieczarek, 2 świeże pomidory, pół cebuli, suszona bazylia, oregano, sól o pieprz do smaku, olej do smażenia

Zapiekanka z kurczakiem i mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na plastry, przyprawić solą i pieprzem. Następnie podpiec przez kilka minut na patelni. Odłożyć na bok.
  • 2. W międzyczasie ugotować około 200 g makaronu rurki (pene).
  • 3. Pieczarki obrać, pokroić w plastry i podsmażyć razem z cebulą.
  • 4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, a miąższ pokroić w kostkę.
  • 5. Naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oleju, następnie układać kolejno: makaron, pierś z kurczaka, pieczarki i cebulę, pomidory posypane oregano i pieprzem. Następnie posypać poszarpaną palcami mozarellą i posypać wszystko bazylią.
  • 6. Zapiekać około 20-25 min.

Porady

Pierś można pokroić na małe kawałki, aby po upieczeniu łatwiej było kroić zapiekankę na porcje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy