Zapiekanka z kaszy gryczanej z dodatkiem Martini

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

pyszne danie, nam bardzo smakowało

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 torebka kaszy gryczanej
    2 cebule
    Pół konserwy mielonki/czerwone opakowanie/
    ¼ szklanki Martini /białe/
    125 gram sera żółtego w plastrach
    1 opak. Sosu pieczeniowego ze sliwką Winiary
    1 jajko roztrzepane
    Sól, pieprz i przyprawa uniwersalna

Zapiekanka z kaszy gryczanej z dodatkiem martini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej, pieprzu i łyżeczką masła.
    Sos rozprowadzić w 1 szklance wrzątku i zagotować do zgęstnienia.
    Cebule pokroić w kostkę zeszklić na oleju z masłem, oprószając szczyptą cukru i przyprawy uniwersalnej.
    Dodać mielonkę pokrojoną w kostkę, podsmażyć wlewając Martini.
    Ser pokroić w kosteczkę.
    Kaszę osączyć, połączyć z sosem, cebulką i mielonką.dodać jajko, energicznie wymieszać.dodać ser , wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
    Formę keksową/u mnie szklana/ nasmarować masłem roslinnym i przełożyć do niej kaszę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st na ok. 30 minut.
    Z tej porcji była połowa formy, warto zrobić podwójną porcję.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy