ZAPIEKANKA MIĘSNO-ZIEMNIACZANA

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna i zarazem ulubiona zapiekanka w naszej rodzinie.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Mielone mięso wieprzowe: 500 gramów
    - ziemniaki: 500 gramów
    - bulion warzywny: 100 mililitrów
    - przecier pomidorowy: 2 łyżeczki
    - Żółty ser: 125 gramów
    - masło: 2 łyżki
    - mąka: 1 łyżeczka
    - kwaśna śmietana: 2 łyżki
    - świeży koperek: 0.33 pęczka
    - oliwa: 3 łyżki
    - sól,pieprz: 2 szczypty

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy do miękkości.

    Rozgrzewamy oliwę, smażymy mięso, do smaku dodajemy sól i pieprz.
    Bulion mieszamy z przecierem pomidorowym i łyżeczka mąki, wlewamy do mięsa,
    zagotowujemy. Możemy dodać oliwki lub suszone pomidory.
    Mięso przekładamy do natłuszczonej formy żaroodpornej.

    Do gotowych ziemniaków dodajemy masło, śmietanę i koperek, tłuczemy na puree,
    wykładamy na mięso, równamy powierzchnię.
    Całość posypujemy grubo startym żółtym serem.

    Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut,
    aż ser się stopi i lekko przypiecze.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy