400 g makaronu (świderki, rurki lub wstążki)
300 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 duża cebula
1 puszka kukurydzy
200 g szynki
200 g śmietany
200 g sera żółtego
koperek suszony lub świeży
papryka słodka
sól
pieprz
Zapiekanka makoronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić bardzo drobną kostkę i usmażyć na odrobinie oleju, dodać pieczarki i dusić parę minut. Paprykę i szynkę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Kukurydzę odcedzić. Do makaronu dodać pieczarki, paprykę, kukurydzę i szynkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Wyłożyć na wierzch makaronu. Posypać koperkiem i serem. Zapiekać ok.20 minut w temp.180 s C. Smacznego :)
Komentarze