Zapiekanka makoronowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna i błyskawiczna zapiekanka.

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g makaronu (świderki, rurki lub wstążki)
    300 g pieczarek
    1 czerwona papryka
    1 duża cebula
    1 puszka kukurydzy
    200 g szynki
    200 g śmietany
    200 g sera żółtego
    koperek suszony lub świeży
    papryka słodka
    sól
    pieprz

Zapiekanka makoronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić bardzo drobną kostkę i usmażyć na odrobinie oleju, dodać pieczarki i dusić parę minut. Paprykę i szynkę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Kukurydzę odcedzić. Do makaronu dodać pieczarki, paprykę, kukurydzę i szynkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Wyłożyć na wierzch makaronu. Posypać koperkiem i serem. Zapiekać ok.20 minut w temp.180 s C. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy