Zapiekanka Jankesów

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Z mężem Zapiekanka Jankesów uwielbiamy słuchać muzyki, gotować i podróżować. Czasem z naszych wypraw przywozimy przepisy na wspaniałe dania.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mielonej wołowiny
    ● 25 dag makaronu wstążki
    ● 2 dag koncentratu pomidorowego
    ● 10 dag serka homogenizowanego naturalnego
    ● szkl. kwaśnej śmietany
    ● 1/2 szkl. parmezanu
    ● 2 op. sosu neapolitańskiego
    ● ząbek czosnku
    ● łyżka posiekanej natki pietruszki
    ● 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, sól, pieprz

Zapiekanka jankesów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy na
    półtwardo. Odcedzamy.
    Czosnek obieramy,
    przeciskamy
    przez praskę. Na
    dużej patelni smażymy
    wołowinę
    i czosnek, doprawiamy
    pieprzem.
  • 2. Sos neapolitański
    mieszamy z 750
    ml wody, koncentratem
    i tymiankiem. Wlewamy do mięsa. Doprawiamy
    i dusimy ok. 20 minut.
  • 3. Śmietanę mieszamy z serkiem,
    natką i połową parmezanu.
    W naczyniu żaroodpornym
    układamy kolejno warstwy:
    1/2 makaronu, 1/2 mięsa
    z sosem, 2/3 sosu śmietanowego,
    1/2 makaronu, reszta
    mięsa. Na środek wylewamy
    resztę sosu śmietanowego.
    Całość posypujemy parmezanem.
    Zapiekamy ok. 20 minut
    w temperaturze 160 °C.

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy