Z mięsa mielonego

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Jestem pracującą mamą i bardzo cenię sobie szybkie do zrobienia i sycące dania. To bardzo smakuje całej mojej rodzinie.

  • 45 min

Składniki:

  • ● 1/2 kg mielonego mięsa
    ● 1/2 kg pieczarek
    ● czerwona papryka
    ● cebula
    ● olej
    Sos:
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 40 dag śmietany 18-proc.
    ● sól, pieprz
    ● 2 łyżki majonezu

Z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, siekamy
    i smażymy 5 minut na oleju.
    Odkładamy. Pieczarki
    oczyszczamy i kroimy
    w kawałki. Smażymy
    10 minut i odkładamy.
    Na patelni smażymy
    mięso. Paprykę
    kroimy w paski
  • 2. W naczyniu żaroodpornym
    układamy
    kolejno warstwy
    mięsa, cebuli,
    pieczarek oraz
    papryki.
  • 3. Przygotowujemy sos: czosnek
    obieramy i przeciskamy
    przez praskę. Mieszamy ze
    śmietaną i majonezem, doprawiamy
    do smaku. Polewamy
    zapiekankę. Pieczemy ok.
    25 minut w temp. 180 °C.

Porady

Danie doskonale smakuje z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2011

Komentarze

Podobne przepisy