Wzbogacone krokiety ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 15 min

Często podaję rodzinie różne wersje krokietów ziemniaczanych na obiad, tym razem dodałam wcześniej ugotowaną czerwoną soczewicę i szczypiorek.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
    pęczek szczypiorku
    1-2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
    pieprz ziołowy
    kolendra mielona
    bazylia
    kurkuma
    kminek mielony
    sól
    jajka do obtoczenia
    bułka tarta
    olej
    SOS:
    opakowanie jasnego sosu pieczeniowego
    słoik sosu pomidorowego ok 250 ml

Wzbogacone krokiety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, rozgnieść na puree, trochę przestudzić. Jeśli mamy ziemniaki z poprzedniego dnia ten krok można pominąć.
  • Wzbogacone krokiety ziemniaczane 2. Do masy ziemniaczanej dodać posiekany drobno szczypiorek, ugotowaną soczewicę, przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać.
  • Wzbogacone krokiety ziemniaczane 3. Formować krokiety, obtoczyć je w rozmąconym jajku i bułce tartej
  • Wzbogacone krokiety ziemniaczane 4. Na patelni rozgrzać olej, smażyć krokiety na rumiano.
  • 5. Podawać z dwoma sosami - jasnym pieczeniowym (przygotowanym wg przepisu na opakowaniu) oraz pomidorowym. Można też podać z jarzyną gotowaną czy surówką.

Porady

Jako sosu pomidorowego używam własnoręcznie przyrządzonego sosu salsa, składającego się z pomidorów, cebuli, czosnku, doprawionego. Podgrzewam go i polewam potrawę, ewentualnie zagęszczam słodką śmietaną 18%.

Komentarze

Podobne przepisy