Wstążki sylwestrowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę tortową wysypujemy
na tortownicę. Dodajemy
sól do smaku i dwie trzecie
szklanki gęstej bardzo kwaśnej
śmietany. Wyrabiamy na gładkie
ciasto, dodając tyle śmietany,
aby jego konsystencja była
taka jak ciasta pierogowego.
Ilość śmietany zależy od rodzaju
i gatunki mąki.
2.Wyrobione ciasto rozwałkowujemy
na stolnicy na cienki
i równy placek, a następnie kroimy
ostrym nożem na wstążki
szerokości ok. pół centymetra.
Każdą wstążkę zwijamy w zygzak
i odkładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Możemy
też użyć maszynki do makaronu,
wtedy wstążki wychodzą
równe i jednakowej grubości.
3.Ciasteczka pieczemy w piekarniku
nagrzanym do temp.
180 °C, aż się zrumienią.
Komentarze