Wstążki sylwestrowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Te wytrawne, lekko słone ciasteczka nie tylko dobrze smakują, ale mogą też być ozdobą choinki.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mąki tortowej
    ● bardzo kwaśna gęsta śmietana 22-proc.
    ● sól

Wstążki sylwestrowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę tortową wysypujemy
    na tortownicę. Dodajemy
    sól do smaku i dwie trzecie
    szklanki gęstej bardzo kwaśnej
    śmietany. Wyrabiamy na gładkie
    ciasto, dodając tyle śmietany,
    aby jego konsystencja była
    taka jak ciasta pierogowego.
    Ilość śmietany zależy od rodzaju
    i gatunki mąki.
  • Wstążki sylwestrowe 2. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy
    na stolnicy na cienki
    i równy placek, a następnie kroimy
    ostrym nożem na wstążki
    szerokości ok. pół centymetra.
    Każdą wstążkę zwijamy w zygzak
    i odkładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Możemy
    też użyć maszynki do makaronu,
    wtedy wstążki wychodzą
    równe i jednakowej grubości.
  • 3. Ciasteczka pieczemy w piekarniku
    nagrzanym do temp.
    180 °C, aż się zrumienią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Komentarze

Podobne przepisy