Wiśniowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: białka ubijamy,
żółtka ucieramy z cukrem.
Delikatnie mieszamy
z pianą. Mąkę przesiewamy.
Mieszamy
z kakao i proszkiem
do pieczenia, a następnie
z jajkami.
Wlewamy olej, ponownie
mieszamy.
Ciasto wlewamy do
tortownicy (śr. 25
cm) i pieczemy ok.
40 minut w 180 °C. Studzimy i przekrawamy na
pół. Placki nasączamy winem.
2.Wiśnie mieszamy z rozpuszczoną
w 1/2 l wrzątku galaretką.
Odstawiamy, aby nieco
zgęstniała. Kremówkę ubijamy
z cukrem pudrem. Żelatynę
rozpuszczamy w małej ilości
wody, mieszamy ze śmietaną.
3.Spód ciasta spinamy obręczą
tortownicy. Wlewamy gęstniejącą
galaretkę. Gdy stężeje,
wykładamy śmietanę. Przykrywamy
2. plackiem. Dekorujemy
polewą i migdałami.
Komentarze