Wiśniowa fantazja

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto powstało na bazie tak słynnego na całym świecie tortu szwarcwaldzkiego. Różni się niewiele, a zaręczam, że smakuje tak samo wybornie.

Składniki:

  • ● 1 szkl. mąki tortowej
    ● 3 łyżki kakao
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 2 szkl. wiśni bez pestek z kompotu
    ● 6 jajek
    ● 6 łyżek oleju
    ● galaretka wiśniowa
    ● 400 ml kremówki
    ● 2 łyżeczki żelatyny
    ● 2 łyżki cukru pudru
    ● 1/2 szkl. wina wiśniowego
    ● polewa czekoladowa
    ● migdały do dekor

Wiśniowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubijamy,
    żółtka ucieramy z cukrem.
    Delikatnie mieszamy
    z pianą. Mąkę przesiewamy.
    Mieszamy
    z kakao i proszkiem
    do pieczenia, a następnie
    z jajkami.
    Wlewamy olej, ponownie
    mieszamy.
    Ciasto wlewamy do
    tortownicy (śr. 25
    cm) i pieczemy ok.
    40 minut w 180 °C. Studzimy i przekrawamy na
    pół. Placki nasączamy winem.
  • 2. Wiśnie mieszamy z rozpuszczoną
    w 1/2 l wrzątku galaretką.
    Odstawiamy, aby nieco
    zgęstniała. Kremówkę ubijamy
    z cukrem pudrem. Żelatynę
    rozpuszczamy w małej ilości
    wody, mieszamy ze śmietaną.
  • 3. Spód ciasta spinamy obręczą
    tortownicy. Wlewamy gęstniejącą
    galaretkę. Gdy stężeje,
    wykładamy śmietanę. Przykrywamy
    2. plackiem. Dekorujemy
    polewą i migdałami.

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy