1 kotlet schabowy bez kości
3 duże pieczarki
3 orzechy włoskie
1/3 kostki grzybowej
1 łyżka natki pietruszki
½ łyżeczki czosnku gran.
½ łyżeczki kozieradki
½ łyżeczki papryki słodkiej
½ łyżeczki oregano
10 g fety
½ szklanki płatków owsianych
1 jajko
Olej do smażenia
Wieprzowa roladka z pieczarkami, orzechami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i rozbić. Oprószyć mieszanką przypraw i odłożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.
2.Pieczarki obrać i pokroić w małą kosteczkę. Na patelnię dać 1 łyżkę oleju i zrumienić na nim pieczarki,aż zmniejszą swoja objętość o połowę. Mniej więcej w połowie czasu smażenia rozkruszyć kostkę grzybową. Orzechy posiekać dosyć grubo i wrzucić na patelnie, smażyć wszystko około 1 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać posiekaną natkę i ostudzić.
3.Na płacie mięsa rozsmarować pieczarki i ułożyć na jednym z końców kawałki fety. Zwinąć w roladkę. Spiąć wykałaczkami.
4.Płatki zmielić. Wysypać na talerz. Mięso panierować w jajku i płatkach i smażyć do zrumienienia z każdej strony.
Smacznego!
Komentarze