Udka Fryderyki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis dostałam od koleżanki, nigdy nie myślałam, że można łączyć udka z boczkiem.Spróbowałam i przepis jest rewelacyjny, na każde spotkanie rodzinne przygotowuję to danie, jest niezwykle soczyste i chrupiące.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
    20 plastrów boczku surowego, wędzonego
    Przyprawa do kurczaka
    ostra papryka
    curry
    sól czosnkowa
    sos sojowy
    5 łyżek oleju

Udka fryderyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka nacieramy przyprawami i polewamy sosem sojowym, zostawiamy na 20 minut (można zamarynować dzień wcześniej).
    Następnie owijamy plastrami boczku, każde z osobna.
    Układamy na blaszce nasmarowanej olejem.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusz.
    Wkładamy udka i pieczemy około 90 min.
    W zależności od piecyka, w moim piekarniku po tym czasie danie jest już gotowe:)
    Życzę smacznego!!

Porady

Mięsko wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką grecką. Najlepiej sprawdzić czy udka są gotowe nakłuwając je, jeśli krew nie leci a boczek jest spieczony i chrupiący, to danie jest gotowe!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy