Ucieraniec bezowo - kakaowy

0 (0 ocen)

Na przyjęciach wspaniale się prezentuje i dobrze smakuje

Składniki:

  • Ciasto ucierane : 2 szklanki mąki tortowej, szklanka cukru, 1/2 kostki masła 82 %, 8 żółtek, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, skórka i sok z cytryny, zapach cytrynowy

    Ciasto bezowe : 2 łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru pudru, 8 białek, 1/2 kostki stopionego masła 82 %, cukier waniliowy

    Ciasto kakaowe : 3 łyżki mąki, 4 jajka, 2 łyżki cukru pudru, łyżka kakao, łyżeczka proszku do pieczenia

Ucieraniec bezowo - kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W cieście ucieranym : masło, cukier i żółtka utrzeć do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przemiennie ze śmietaną dodać do masy żółtkowej. Na końcu dodać zapach, sok i skórkę.
    W cieście bezowym : białka ubić na sztywno, dodawać po trochu cukry i cały czas ubijając, dodawać obie mąki, masło. Dokładnie wymieszać.
    W cieście kakaowym : jaja ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, dodać do jajek, wymieszać.
    Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść kolejno ciasto ucierane, bezowe i kakaowe. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem, sprawdzić, czy patyk jest suchy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Użyć blaszki o wymiarach 30 x 40 cm.

Komentarze

Podobne przepisy