Ucieraniec bezowo - kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W cieście ucieranym : masło, cukier i żółtka utrzeć do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przemiennie ze śmietaną dodać do masy żółtkowej. Na końcu dodać zapach, sok i skórkę.
W cieście bezowym : białka ubić na sztywno, dodawać po trochu cukry i cały czas ubijając, dodawać obie mąki, masło. Dokładnie wymieszać.
W cieście kakaowym : jaja ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, dodać do jajek, wymieszać.
Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść kolejno ciasto ucierane, bezowe i kakaowe. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem, sprawdzić, czy patyk jest suchy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze