Tortilla de Barcelona

0 (0 ocen)

  • 30 min

Viva Espana, ole! Miłość do słonecznej kuchni dzielona z hiszpańskimi znajomymi- ten przepis jest od Any z Barcelony, zmodyfikowany przeze mnie o udział piekarnika oprócz patelni w przygotowniu.

  • 30 min

Składniki:

  • - 500 g ziemniaków
    - 5 jajek
    - oliwa z oliwek lub inny tłuszcz do smażenia
    - sól
    - pieprz
    - opcjonalnie inne przyprawy wg uznania (np.czerwona papryka, zioła Małgosi, pieprz cayenne)

Tortilla de barcelona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plastry
    2) włączamy piekarnik by go rozgrzać i ustawiamy temp.na 180 st.
    3) na rozgrzany tluszcz wrzucamy ziemniaki i podsmażamy na patelni tak, by nie były surowe ok.10- 15 min., w międzyczasie wbijając do miski jajka, które należy wymieszać na gładką masę, dodajemy przyprawy
    4) podsmażone, aczkolwiek nie zarumienione ziemniaki mieszamy z jajkami, składniki przekładamy do małej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 10- 15 min.do piekarnika.

Porady

Jeśli starczy czasu, wszak każdy ma inne ruchy ;) można uwzględnić w przepisie również 1 sztukę cebuli, którą kroimy drobno i dodajemy mniej więcej w połowie czasu podsmażania ziemniaków. Jeśli mamy pod ręką również inne składniki przez nas preferowane można dodać również: kukurydzę, szynkę, ostrą papryczkę chili, itd. Wierzch można posypać pietruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy