Tortilla de patatas

4.5 (194 ocen)

  • 40 min

Tortilla to najbardziej popularny wynalazek kuchni hiszpańskiej. Ta potrawa jest prosta w przyrządzeniu, smaczna a zarazem szybka dla zapracowanych.

  • 40 min

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
    5 jajek
    szklanka oleju lub oliwy
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tortilla de patatas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0jyt2r0 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki a następnie wrzucamy je na wrzący olej. W międzyczasie wbijamy jajka do miski i lekko je ubijamy.
  • image-0rjwelh 2. Kiedy ziemniaki będą już usmażone, odcedzamy je z oleju i łączymy z jajkami w misce. Dodajemy sól.
  • image-05uu0n6 3. Zawartość miski wylewamy na rozgrzaną patelnię. Co ok. 2 minuty przewracamy używając talerza lub przykrywki o średnicy patelni. Smażyć do czasu aż jajka zetną się na wierzchu.

Porady

Dla smaku można dodać do skadników wcześniej podsmażoną cebulę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować