Tort z wołowiny

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Danie mięsne idealne na świąteczny obiad.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • WARSTWA MIęSNA:
    - mielona wołowina: 1 kilogram
    - Jajko: 2 sztuki
    - bułka kajzerka: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - zielona pietruszka: 1 pęczek
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
    - czosnek: 2 ząbki
    - olej: 3 łyżki
    WARSTWA SEROWO-SZPINAKOWA:
    - ser biały mielony: 500 gramów
    - szpinak mrożony w liściach: 450 gramów
    - Jajko: 2 sztuki
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta

Tort z wołowiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort z wołowiny 1. • Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oleju.
    • Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić. Pietruszkę drobno posiekać, odłożyć łyżkę.
    • Do wołowiny dodać cebulę, czosnek, jajka, bułkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
  • 2. • Szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę. Wymieszać z serem, jajkami i przyprawić.
    • W posmarowanej masłem tortownicy ułożyć połowę masy mięsnej, ser ze szpinakiem i znów mięso.
    • Przykryć folią aluminiową i piec 1 godzinę w 180 st.C.
  • 3. • Upieczone mięso przełożyć na półmisek.
    • Kroić jak tort i podawać z sosem pomidorowym i makaronem kokardki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy