Tort z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotowujemy z masłem
i cukrem. Mieszając,
wsypujemy mąkę. Studzimy.
Mieszając, dodajemy łyżkę
kakao i jajka. Pieczemy w natłuszczonej
tortownicy ok. 25
minut w 170 °C. Studzimy.
2.Jogurt ubijamy z połową
cukru pudru i kilkoma kroplami
olejku. Dodajemy mascarpone,
mieszamy. Śmietankę
ubijamy z pozostałym cukrem
pudrem. Ananasa osączamy,
200 ml syropu zachowujemy.
6 plastrów odkładamy, pozostałe
kroimy w kostkę. Żelatynę
rozpuszczamy w 100 ml
wody i mieszamy z syropem
z ananasa. Odstawiamy do
lekkiego stężenia. Następnie
mieszając, stopniowo dodajemy
po łyżce masy serowej
i bitej śmietany. Kilka łyżek
masy mieszamy z resztą kakao,
odkładamy.
3.Ananasy pokrojone w kostkę
wykładamy na ciasto,
przykrywamy masą. Ciasto
dekorujemy odłożonymi plastrami
ananasa, wiśniami
i masą kakaową. Wstawiamy
na 4 godziny do lodówki.
Komentarze