Tort z ananasem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dzieci nie mogą się go doczekać, a i dorośli zjadają z apetytem.

Składniki:

  • ● 2 łyżki mleka
    ● łyżeczka cukru
    ● 6 dag masła
    ● 10 dag mąki
    ● 2 łyżki kakao
    ● 2 dag żelatyny
    ● 20 dag cukru pudru
    ● 30 dag mascarpone
    ● puszka ananasa w plastrach
    ● 300 ml śmietanki 30-proc.
    ● 8 jajek
    ● olejek rumowy
    ● kilka kandyzowanych wiśni
    ● 150 ml jogurtu

Tort z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy z masłem
    i cukrem. Mieszając,
    wsypujemy mąkę. Studzimy.
    Mieszając, dodajemy łyżkę
    kakao i jajka. Pieczemy w natłuszczonej
    tortownicy ok. 25
    minut w 170 °C. Studzimy.
  • 2. Jogurt ubijamy z połową
    cukru pudru i kilkoma kroplami
    olejku. Dodajemy mascarpone,
    mieszamy. Śmietankę
    ubijamy z pozostałym cukrem
    pudrem. Ananasa osączamy,
    200 ml syropu zachowujemy.
    6 plastrów odkładamy, pozostałe
    kroimy w kostkę. Żelatynę
    rozpuszczamy w 100 ml
    wody i mieszamy z syropem
    z ananasa. Odstawiamy do
    lekkiego stężenia. Następnie
    mieszając, stopniowo dodajemy
    po łyżce masy serowej
    i bitej śmietany. Kilka łyżek
    masy mieszamy z resztą kakao,
    odkładamy.
  • 3. Ananasy pokrojone w kostkę
    wykładamy na ciasto,
    przykrywamy masą. Ciasto
    dekorujemy odłożonymi plastrami
    ananasa, wiśniami
    i masą kakaową. Wstawiamy
    na 4 godziny do lodówki.

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy