Tort z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywno, do dodac cukier i żółtka.
2. Dodać kakao, mąke zmieszaną z proszkiem, lekko wymieszać.
3. Piec w temp. 160-180° C około 30-40 min.
2.Masa:
Śmietanę z cukrem zmiksować.
3.Biszkopt przeciąć na pół.
4.Nasączyć mocną czarną herbatą obie połowy.
5.Na dolnej czesci ułożyc kawałki ananasa.
6.Przykryć częscią masy (ok 2/3).
7.Przykryć drugą częścią biszkoptu, obłozyć resztą masy cały tort. Na wierzchu udekorowac (najlepiej sprawdza sie ananas i orzechy:).
Porady
W oryginalnym przepisie na biszkopt kakao dodaje sie na końcu, ja za drugim razem dodałam przed mąką i lepiej wyrosło, w pierwszym był mały zakalec :)
Komentarze