Tort czekoladowo-kokosowy z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Wafelki lub ciastka zemleć, wymieszać z roztopiona margaryną i kilka kroplami olejku migdałowego. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Schłodzić.
Masa ananasowa:
Galaretki zalać 2 szklankami wrzątku, dobrze rozmieszać i poczekać aż wystygnie.
W tym czasie zblendować plastry ananasa i dodać do galaretki. Połączyć i wylać na spód wafelkowy. Następnie przykryć warstwą herbatników. Schłodzić.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuścić w gorącym syropie ananasowym.
Śmietankę połączyć ze śnieżką, ubić na sztywno, dodać jogurt naturalny i trochę cukru pudru. Wymieszać. Na koniec dodać zimną żelatynę. Całość dobrze połączyć.
Trochę masy zostawić do dekoracji tortu, resztę wyłożyć na masę ananasową i ponownie zakryć herbatnikami i włożyć do lodówki.
Masa czekoladowa:
Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do garnuszka i zalać śmietanką. Trzymać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia czekolady (nie można doprowadzić do wrzenia!)
Schłodzić.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Schłodzić.
Następnie wsypać do masy śnieżkę i dobrze ubić. Pod koniec ubijania dodać odrobinę cukru pudru i chłodną żelatynę, wymieszać. Trochę kremu zostawić do dekoracji, pozostały krem wyłożyć na ciasto. Schłodzić.
Czekolady roztopić w kąpieli wodnej.
Tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy. Brzegi tortu oblać czekoladą. Pozostałymi kremami ozdobić górę i boki tortu. Wierzch udekorować czekoladkami wedle uznania.
Komentarze