Tort czekoladowo-kokosowy z ananasem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Tort można przygotować na każdą okazję. Swoim smakiem zachwyci każdego łasucha!

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    -200 g kokosowych wafelków lub kruchych ciastek
    -1/4 margaryny (rozpuszczonej)
    - olejek migdałowy do smaku

    Masa ananasowa:
    - 2 galaretki tropikalne
    - puszka ananasów w syropie

    Masa śmietanowa:
    -300 ml śmietanki 30%
    -1 opakowanie śnieżki
    -1 jogurt naturalny - 200 g
    - syrop z ananasa
    - 3 łyżeczki żelatyny
    cukier puder do smaku

    Masa czekoladowa:
    - 330 ml śmietanki 30 %
    - 1 opakowanie śnieżki
    - 1 czekolada gorzka lub mleczna
    - 1 łyżeczka żelatyny
    cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    - herbatniki - 4 małe paczki
    - 2 czekolady - gorzka i mleczna
    - czekoladki do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort czekoladowo-kokosowy z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort czekoladowo-kokosowy z ananasem 1. Spód:
    Wafelki lub ciastka zemleć, wymieszać z roztopiona margaryną i kilka kroplami olejku migdałowego. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Schłodzić.

    Masa ananasowa:
    Galaretki zalać 2 szklankami wrzątku, dobrze rozmieszać i poczekać aż wystygnie.
    W tym czasie zblendować plastry ananasa i dodać do galaretki. Połączyć i wylać na spód wafelkowy. Następnie przykryć warstwą herbatników. Schłodzić.

    Masa śmietanowa:
    Żelatynę rozpuścić w gorącym syropie ananasowym.
    Śmietankę połączyć ze śnieżką, ubić na sztywno, dodać jogurt naturalny i trochę cukru pudru. Wymieszać. Na koniec dodać zimną żelatynę. Całość dobrze połączyć.
    Trochę masy zostawić do dekoracji tortu, resztę wyłożyć na masę ananasową i ponownie zakryć herbatnikami i włożyć do lodówki.

    Masa czekoladowa:
    Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do garnuszka i zalać śmietanką. Trzymać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia czekolady (nie można doprowadzić do wrzenia!)
    Schłodzić.
    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Schłodzić.
    Następnie wsypać do masy śnieżkę i dobrze ubić. Pod koniec ubijania dodać odrobinę cukru pudru i chłodną żelatynę, wymieszać. Trochę kremu zostawić do dekoracji, pozostały krem wyłożyć na ciasto. Schłodzić.

    Czekolady roztopić w kąpieli wodnej.
    Tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy. Brzegi tortu oblać czekoladą. Pozostałymi kremami ozdobić górę i boki tortu. Wierzch udekorować czekoladkami wedle uznania.

Porady

Tort można dekorować według własnych upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Czekolada Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować