Tort truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

dla męża

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa:
    500 ml śmietany 30%
    5 łyżek cukru pudru
    opakowanie śmietanfixu
    zielony barwnik spożywczy

    do dekoracji:
    truskawki
    dżem truskawkowy

Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, dodajemy żółtka, mąkę i proszek, delikatnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 24cm, pieczemy 30 minut. Ostygnięty biszkopt dzielimy na 3 blaty. Śmietanę ubijamy z cukrem, śmietanfixem i szczyptą barwnika. Na pierwszy blat biszkoptowy wykładamy połowe dżemu truskawkowego, na to część śmietany, przykrywamy drugim blatem i smarujem resztą dżemu oraz kolejną częścia śmietany. Ciasto przykrywamy ostatnim blatem i dekorujemy pozostałą masą śmietanową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy