Tort makowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Upiekłam ten tort z maku, który został mi w lodówce.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki maku
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem
    250 g masła
    1 1/2 budyniu waniliowego
    2 szklanki mleka
    6 łyżek cukru
    Dodatkowo
    dżem ananasowy
    ok. pół szklanki białego wina
    mak do posypania

Tort makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić białka z cukrem na sztywno. Delikatnie wmieszać do nich mak, oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm. Piec w 170 stopniach przez ok. 45 minut. Studzić w otwartym piekarniku. Gdy ostygnie, wyjąć z blaszki i przeciąć w poprzek na trzy blaty. Nasączyć je delikatnie winem i posmarować dżemem. Przygotować krem: z podanych składników ugotować budyń. Masło utrzeć. Kiedy budyń zupełnie wystygnie, zmiksować go razem z utartym masłem. Można dodać aromat migdałowy. Przygotowanym kremem przełożyć biszkopt, posmarować też z wierzchu i po bokach. Gotowy tort obsypać makiem.

Porady

Zamiast dżemu ananasowego można użyć dżemu brzoskwiniowego. Można zrezygnować z nasączania biszkoptu winem, jeśli tort będą jadły dzieci.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy