1.Ubić białka z cukrem na sztywno. Delikatnie wmieszać do nich mak, oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm. Piec w 170 stopniach przez ok. 45 minut. Studzić w otwartym piekarniku. Gdy ostygnie, wyjąć z blaszki i przeciąć w poprzek na trzy blaty. Nasączyć je delikatnie winem i posmarować dżemem. Przygotować krem: z podanych składników ugotować budyń. Masło utrzeć. Kiedy budyń zupełnie wystygnie, zmiksować go razem z utartym masłem. Można dodać aromat migdałowy. Przygotowanym kremem przełożyć biszkopt, posmarować też z wierzchu i po bokach. Gotowy tort obsypać makiem.
Porady
Zamiast dżemu ananasowego można użyć dżemu brzoskwiniowego. Można zrezygnować z nasączania biszkoptu winem, jeśli tort będą jadły dzieci.
Komentarze