1.Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 minut.Po ostudzeniu odcedzamy i mielimy 3 razy.Cukier ucieramy z żółtkami,dodajemy zmielone migdały, mak i rum.Łączymy z mąką,pianą z białek i dodajemy rodzynki.Tortownicę smarujemy tłuszczem,posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto.Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni.Ostudzone ciasto kroimy na trzy placki.Przygotowujemy krem:na garnku z wrzącą wodą ustawiamy miskę wbijamy jajka, dodajemy żółtka,dodajemy cukier.Ubijamy,aż masa podwoi objętość.Zdejmujemy z garnka i ubijamy, aż ostygnie.Ucierając masło dodajemy masę jajeczną,sok i skórkę otartą z cytryny.Przygotowujemy poncz:zagotowujemy sok z wodą i studzimy.Nasączamy placki i smarujemy je kremem.Tort dekorujemy ,owijamy folią spożywcza i wstawiamy do lodówki.na kilka godzin.
Komentarze