Tort makowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Obowiązkowo musi być na świątecznym stole.Cała rodzina za nim przepada.

  • 40 min

Składniki:

  • 15 dag.maku
    15 dag.cukru pudru
    10 dag.mąki
    10 dag. migdałów
    6 żółtek
    3 białka
    2 łyżki rumu
    5 dag.rodzynek
    Na krem:
    3 jajka
    2 żółtka
    szklanka cukru
    20dag. masła
    1 cytryna
    Na poncz:
    pół szklanki soku z cytryny
    pół szklanki wody

Tort makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 minut.Po ostudzeniu odcedzamy i mielimy 3 razy.Cukier ucieramy z żółtkami,dodajemy zmielone migdały, mak i rum.Łączymy z mąką,pianą z białek i dodajemy rodzynki.Tortownicę smarujemy tłuszczem,posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto.Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni.Ostudzone ciasto kroimy na trzy placki.Przygotowujemy krem:na garnku z wrzącą wodą ustawiamy miskę wbijamy jajka, dodajemy żółtka,dodajemy cukier.Ubijamy,aż masa podwoi objętość.Zdejmujemy z garnka i ubijamy, aż ostygnie.Ucierając masło dodajemy masę jajeczną,sok i skórkę otartą z cytryny.Przygotowujemy poncz:zagotowujemy sok z wodą i studzimy.Nasączamy placki i smarujemy je kremem.Tort dekorujemy ,owijamy folią spożywcza i wstawiamy do lodówki.na kilka godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy