Tort bezowy dla dorosłych.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tort robiony w naszej rodzinie od dawna. Na wesela lub większe uroczystości rodzinne.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 blaty bezowe, duże pudełko
    Masa:
    2 kostki margaryny Kasia
    2 białka
    4 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    200 m spirytusu
    3 galaretki o różnych kolorach
    orzechy włoskie
    rodzynki
    czekolada gorzka
    500 ml śmietany 36%
    2 łyżki cukru pudru
    2 śmietan fix

Tort bezowy dla dorosłych. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Pokroić na drobno: galaretki, orzechy, czekoladę. Białka ubić cukrem i żółtkami, margaryny utrzeć. Dodawać powoli masę jajeczną. Następnie wlewać po troszeczku spirytus, masa będzie rzadka, nie przejmować się. Po wlaniu całego spirytusy masy schować na pół godziny do zamrażarki, masa zgęstnieje. Do masy galaretki i bakalie, wymieszać. 1blat bezowy ułożyć na paterze, wylać połowę masy. Drugi blat, masa 3 blat. Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem. Posmarować cały tort. Na wierzch posypać białą
    czekoladą. Udekorować tort według uznania.

Komentarze

Podobne przepisy