Tort bezowo - kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaty bezowe
Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia, narysować okrąg o średnicy 20cm, ja przygotowałam sobie trzy blachy, na każdej narysowałam po jednym okręgu. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po 1 łyżce cukru - pudru. na końcu delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Pianę delikatnie przełożyć na papier z narysowanymi kołami ale oczywiście już na blasze. Piec w rozgrzanym do 140*C piekarniku przez 1 godzinę /piekłam trzy blaty na raz z włączonym termoobiegiem/. Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik i zostawić tak do wystygnięcia.
Krem kawowy
Serek mascarpone lekko ubić. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę, dodać cukier i wymieszać. Dodawać po 1 łyżeczce serka i delikatnie mieszać, na końcu dodać rozpuszczoną kawę i wymieszać. Masą przełożyć blaty bezowe. Tort można podawać od razu, przechowywać w lodówce.
Komentarze