Torcik ziemniaczany z twarogiem i powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki zalać śliwowicą i odstawić, to dla dorosłych. Dla dzieci ,śliwki trochę obgotujmy w syropie cytrynowym.
Masło, cukier i żółtka utrzeć na pianę. Dodać roztarty twaróg , skórkę cytrynową, ziarenka wanilii, sodę i starte surowe ziemniaki. Dokładnie wymieszać. Ubić białka na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do tortownicy,20cm, natłuszczonej i piec w temperaturze 180 stopni trochę ponad 1h. Po kilku godzinach przekroić i posmarować powidłami śliwkowymi, również wierzch.
Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, masło i wlać śmietankę. Podgrzewać do rozpuszczenia składników. Polewę wylać na górę tortu. Udekorować pomarańczą kandyzowaną i śliwkami .
Komentarze