Torcik jagodowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Mąż i dzieciaki uwielbiają desery domowej roboty. Taki torcik robi się bardzo szybko i prosto, a smakuje wyśmienicie.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • • 200ml śmietany kremówki
    • 500g naturalnego jogurtu
    • 100g cukru pudru
    • 10g żelatyny w proszku
    • 2 łyżki syropu z czarnych jagód
    • Wiórki kokosowe do posypania
    • Olej i cukier puder do formy
    • 2 garście świeżych czarnych jagód

Torcik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklaną miskę średniej wielkości wysmaruj olejem i wysyp cukrem pudrem.
  • 2. Śmietanę ubij na sztywno, jogurt rozmieszaj z cukrem pudrem i małymi porcjami dodawaj bitą śmietanę.
  • 3. Żelatynę zalej 50ml zimnej wody i mieszając doprowadź do wrzenia, ale nie dopuść do zagotowania. Do masy jogurtowej wlej ciepłą żelatynę i wymieszaj. ¼ masy odłóż, do reszty dodaj syrop jagodowy oraz umyte i osuszone czarne jagody i ponownie wymieszaj.
  • 4. Do misy włóż najpierw masę z sokiem, a potem białą.
  • 5. Wstaw do lodówki do stężenia. Zastygnięty deser wyłóż na talerz i posyp wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy