Torcik czekoladowo - karmelowy

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

blyskawiczny w wykonaniu, idealny na niedzielne popoludnie

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - czekolada karmelowa: 200 gramów
    - śmietana kremówka: 500 gramów
    - zageszczacz do smietany Dr.Oetkera: 1 sztuka

    - jajka: 2 sztuki
    - gorąca woda: 1 łyżka
    - cukier: 60 gramów
    - mąka: 60 gramów
    - mąka ziemniaczana: 15 gramów
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - kakao: 1 łyżka

Torcik czekoladowo - karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik czekoladowo  - karmelowy 1. Smietane kremowke podgrzac, dodac polamana w kosteczki czekolade, mieszac az do calkowitego rozpuszczenia sie czekolady. Mase przelozyc do miski, przykryc folia spozywcza, odstawic na noc do lodowki lub w chlodne miejsce.
  • Torcik czekoladowo  - karmelowy 2. Piekarnik rozgrzac do 180 stopni. Jajka z dodatkiem lyzki goracej wody ubic mikserem na najwyzszych obrotach przez ok. 1 min. Polaczy oba cukry, dodac do jajek. Make polaczyc z kartoflanka, proszkiem do pieczenia i kakao, przesiac do masy. Delikatnie wymieszac. Mala blaszke (20x30cm) lub tortownice o srednicy 18cm
    natluscic, posypac maka. Piec ok 12-15 min.
  • Torcik czekoladowo  - karmelowy 3. Karmelowa smietane ubic na sztywno z dodatkiem zageszczacza. Nalozyc do szprycy. Ostudzony biszkopt przekroic na dwa blaty, posmarowac kremem, na gorze szpryca zrobic gwiazki; na kazda gwiazdke nalozyc kawaleczek czekolady karmelowej. Oproszyc odrobina kakao.
  • 4. W mojej wersji biszkoptowe blaty posmarowalam podgrzanym zelem z czerwonej porzeczki. Polecam!
    Przepis pochodzi z ksiazki "Kleine Modetorten" Dr.Oetkera

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy