Torcik czekoladowo - karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Smietane kremowke podgrzac, dodac polamana w kosteczki czekolade, mieszac az do calkowitego rozpuszczenia sie czekolady. Mase przelozyc do miski, przykryc folia spozywcza, odstawic na noc do lodowki lub w chlodne miejsce.
2.Piekarnik rozgrzac do 180 stopni. Jajka z dodatkiem lyzki goracej wody ubic mikserem na najwyzszych obrotach przez ok. 1 min. Polaczy oba cukry, dodac do jajek. Make polaczyc z kartoflanka, proszkiem do pieczenia i kakao, przesiac do masy. Delikatnie wymieszac. Mala blaszke (20x30cm) lub tortownice o srednicy 18cm
natluscic, posypac maka. Piec ok 12-15 min.
3.Karmelowa smietane ubic na sztywno z dodatkiem zageszczacza. Nalozyc do szprycy. Ostudzony biszkopt przekroic na dwa blaty, posmarowac kremem, na gorze szpryca zrobic gwiazki; na kazda gwiazdke nalozyc kawaleczek czekolady karmelowej. Oproszyc odrobina kakao.
4.W mojej wersji biszkoptowe blaty posmarowalam podgrzanym zelem z czerwonej porzeczki. Polecam!
Przepis pochodzi z ksiazki "Kleine Modetorten" Dr.Oetkera
Komentarze