Torcik karmelowy ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT JASNY
5 białek ubić na sztywno mikserem z odrobiną soli - dodać po trochu cukier wanilinowy - dodawać po trochę cukru i nadal ubijać - dodawać po jednym żółtku - wszystkie sypkie produkty (mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek) przesiać przez sitko i dodawać po odrobinie do masy i mieszać łyżką drewnianą, nie mikserem! - ciasto wylać na blachę wyłożoną folią aluminiową, posmarowaną olejem i posypaną bułką tartą - piec 30 minut w 180 stopniach.
2.BISZKOPT CIEMNY
Postąpić analogicznie jak w przypadku jasnego biszkopta tylko dodać kakao.
Wymiary blachy: 24x38 cm
3.KREM
Ubić jajka na parze. Masę karmelową utrzeć z margaryną na puch i dodawać ubite jajka, na końcu rum.
4.POSYPKA ZE SŁONECZNIKIEM
Margarynę, słonecznik, cukier zagotować z 2 łyżkami mleka. Wyłożyć na blachę i upiec w piekarniku 15-20 minut ok. 170 stopni C.
Mniej niż połowę włożyć po wystudzeniu do kremu.
5.POLEWA
Rozpuścić masło i wymieszać z cukrem pudrem, kakao i wodą - gotować, aż pojawią się bąbelki - zdjąć z ognia i polać ciasto.
6.Ułożyć zgodnie z instrukcją: jasny biszkopt, krem karmelowy, ciemny biszkopt, polewa, posypka ze słonecznikiem.
Komentarze