Karmelowy Torcik z "MARSa"

4.5 (146 ocen)

  • 5 godz.

Wpadłam na pomysł, aby zrobić tort z innymi kremami niż dotychczas robiłam, wyszło genialnie! :) krem z batoników MARS a drugi z karmelowych czekolad sprawił , że smak jest nieziemski i dokładnie taki jak chciałam uzyskać.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Krem 1.
    200ml śmietany kremówki 36%
    4 batony MARS
    pół tabliczki mlecznej czekolady (50g)


    Krem 2.
    200ml śmietany kremówki 36%
    2 tabliczki czekolady 'Karmelove' o smaku karmelowym


    Krem 1. i 2.
    1 łyżeczka żelatyny
    1/4 szklanki wrzącej wody

    Biszkopt 1.
    4 jaja
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Biszkopt 2.
    2 jaja
    1/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki kakao

    Wykończenie
    Odebrać 3łyżki kremu 1. i 3łyżki kremu 2.
    1 łyżeczka kakao
    2-3 paski mlecznej czekolady startej na małych oczkach
    1-2 łyżki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Karmelowy torcik z "marsa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schłodzone kremy 1. Krem 1.
    Czekoladę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Batony pokroić na małe kawałeczki . Ok. 150ml śmietany podgrzewać na małym ogniu i wsypać do niej batoniki i czekoladę. Mieszać do momentu,aż wszystko się rozpuści (mogą zostać niewielkie grudki). Nie doprowadzić do wrzenia! Zdjąć z ognia, wystudzić i schłodzić w lodówce przez ok. 3h.

    Krem 2.
    Obie czekolady zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ok. 150ml śmietany podgrzewać na małym ogniu i wsypać do niej startą czekoladę. Mieszać do momentu,aż wszystko się rozpuści. Nie doprowadzić do wrzenia! Zdjąć z ognia, wystudzić i schłodzić w lodówce przez ok. 3h.
  • image-0j2garh 2. Biszkopt 1.
    Piekarnik rozgrzać do 180*C. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać obie mąki z proszkiem tak by uzyskać jednolitą masę. Wsypać stopniowo kakao jednocześnie mieszając masę łyżką. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 20-25min
    Po upieczeniu biszkopt przekroić na 2 części.
  • image-0hu89un 3. Biszkopt 2.
    Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać obie mąki z proszkiem tak by uzyskać jednolitą masę. Odebrać do osobnej miseczki 3łyżki powstałej masy i zmieszać z 1,5łyżeczki kakao. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia jasną masę, a ciemną masą porobić 'zygzaki' na wierzchu. piec ok. 20-25min w 180*C
  • image-1s5s1lq 4. Po schłodzeniu kremów..
    Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Wymieszać i lekko wystudzić. Pozostałe 50ml śmietanki ubić na sztywno, wlać połowę przygotowanej letniej żelatyny, cały czas miksując. Następnie dodawać po łyżce krem 1. Miksować do uzyskania jednolitej puszystej masy.
    Z kremem 2. postępujemy identycznie.
  • image-1w8to4m 5. Wykończenie.
    Biszkopt 1. - krem 1. - biszkopt 2. - krem 2. - biszkopt 1.
    Boki tortu posmarować pozostawionym kremem 1. a wierzch tortu pozostawionym kremem 2.
    Wierzch tortu: Przesiać przez sitko kakao, posypać czekoladą i ozdobić kokosem wedle uznania.

    Schłodzić w lodówce przynajmniej 2h. a najlepiej całą noc :)

Porady

tortownica o średnicy 26cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować