Tiramisu

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W wolnych chwilach oddaję się mojej pasji, jaką jest przygotowywanie deserów.

Składniki:

  • ● 50 dag mascarpone lub twarogu śmietankowego
    ● 4-5 jajek
    ● 3/4 szkl. cukru pudru
    ● cukier waniliowy
    ● 300 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
    ● op. biszkoptów
    ● kakao do dekoracji
    ● szczypta soli

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek.
    Do żółtek wsypujemy cukier
    puder i cukier waniliowy.
    Miksujemy do białości. Następnie
    dodajemy porcjami
    mascarpone i ucieramy, aż
    otrzymamy jednolitą i puszystą
    masę.
  • 2. Białka ubijamy z solą na
    sztywną pianę. Delikatnie mieszamy
    z masą twarogową.
  • 3. Biszkopty zanurzamy kolejno
    na chwilę w kawie, aby
    nasiąkły, ale nie rozpadły się.
    Układamy warstwę na dnie
    6 pucharków. Biszkopty smarujemy połową masy serowej,
    a na niej układamy kolejną
    warstwę nasączonych kawą
    biszkoptów. Na wierzchu rozsmarowujemy
    pozostałą masę
    serową. Każdą porcję posypujemy
    równomiernie kakao.
    Wstawiamy na kilka godzin
    do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Komentarze

Podobne przepisy