Tego deseru nie da się nie lubić. Można 'poderwać' na niego chłopaka czy dziewczynę i się zakochać bez pamięci ;)
40 min
Składniki:
150 g cukru
5 żółtek
500 g serka mascarpone
podłużne biszkopty ok. 35 szt.
mocna kawa espresso (lub 1,5 szklanki kawy rozpuszczalnej z cukrem)
aromat rumowy (lub amaretto)
kakao do posypania
1.Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Dodać ser i wszystko zmiksować, aż do połączenia mas. Przygotować kawę, ostudzić i dodać do niej aromat. Biszkopty zanurzać dosłownie na sekundę w zimnej kawie. Nie dłużej, bo się rozlecą.
2.Biszkopty ułożyć w formie i przykryć połową kremu. Następnie ułożyć drugą warstwę biszkoptów i wylać resztę kremu. Całość obficie posypać kakao.
3.Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc - masa musi stężeć. Przed podaniem można posypać deser jeszcze raz kakao.
Komentarze