Tiramisu

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tego deseru nie da się nie lubić. Można 'poderwać' na niego chłopaka czy dziewczynę i się zakochać bez pamięci ;)

  • 40 min

Składniki:

  • 150 g cukru
    5 żółtek
    500 g serka mascarpone
    podłużne biszkopty ok. 35 szt.
    mocna kawa espresso (lub 1,5 szklanki kawy rozpuszczalnej z cukrem)
    aromat rumowy (lub amaretto)
    kakao do posypania

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Dodać ser i wszystko zmiksować, aż do połączenia mas. Przygotować kawę, ostudzić i dodać do niej aromat. Biszkopty zanurzać dosłownie na sekundę w zimnej kawie. Nie dłużej, bo się rozlecą.
  • 2. Biszkopty ułożyć w formie i przykryć połową kremu. Następnie ułożyć drugą warstwę biszkoptów i wylać resztę kremu. Całość obficie posypać kakao.
  • 3. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc - masa musi stężeć. Przed podaniem można posypać deser jeszcze raz kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy