Terrina z łososia i pangi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 5 min

Lubię gotować dla innych i wymyślać coraz to inne kombinacje smaków.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • ● 30 dag filetów z pangi
    ● 10 dag plastrów wędzonego łososia
    ● pęczek koperku
    ● jajko
    ● sól, pieprz

Terrina z łososia i pangi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz rybny: filety myjemy,
    osuszamy papierowym ręcznikiem,
    a następnie przepuszczamy
    przez maszynkę do
    mięsa, aż powstanie masa
    o jednolitej konsystencji.
    Dodajemy jajko, doprawiamy
    solą i pieprzem. Mieszamy
  • 2. Koperek myjemy, osuszamy
    i drobno kroimy. Mieszamy
    z 1/3 farszu.
  • 3. Formę o wymiarach ok.
    20x10 cm wykładamy folią
    spożywczą, a następnie plastrami wędzonego łososia,
    kładąc je w poprzek tak, by
    lekko wystawały na zewnątrz
    formy. Równomiernie wykładamy
    1/2 rybnego farszu, następnie
    farsz koperkowy
    i resztę farszu rybnego.
  • 4. Masę rybną przykrywamy
    wystającymi płatami łososia.
    Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    140 °C.

Porady

Jeśli chcemy uzyskać rybny farsz o żółtym odcieniu, zamiast soli powinniśmy użyć przesianej przez drobne sitko vegety.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2012

Komentarze

Podobne przepisy