Terrina z łososia i pangi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz rybny: filety myjemy,
osuszamy papierowym ręcznikiem,
a następnie przepuszczamy
przez maszynkę do
mięsa, aż powstanie masa
o jednolitej konsystencji.
Dodajemy jajko, doprawiamy
solą i pieprzem. Mieszamy
2.Koperek myjemy, osuszamy
i drobno kroimy. Mieszamy
z 1/3 farszu.
3.Formę o wymiarach ok.
20x10 cm wykładamy folią
spożywczą, a następnie plastrami wędzonego łososia,
kładąc je w poprzek tak, by
lekko wystawały na zewnątrz
formy. Równomiernie wykładamy
1/2 rybnego farszu, następnie
farsz koperkowy
i resztę farszu rybnego.
4.Masę rybną przykrywamy
wystającymi płatami łososia.
Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku
rozgrzanym do temperatury
140 °C.
Porady
Jeśli chcemy uzyskać rybny farsz o żółtym odcieniu, zamiast soli powinniśmy użyć przesianej przez drobne sitko vegety.
Komentarze