Ciasto:
1, 5 szklanki mąki
150 gr zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
Masa budyniowa:
0,5 l mleka
3 łyzki miękkiego masła
3 łyżki cukru
1 budyń waniliowy na ¾ l
100 ml likieru adwokat
Masło do wysmarowania formy
Tarta z kremem budyniowo-ajerkoniakowym z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę ,cukier puder i zimne masło ugnieść. Dodać żółtko i zimną wodę. Zagnieść ciasto i rozwałkować je.
Formę do tarty wysmarować masłem i napełnić ciastem. Ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 180 st C i wstawić formę z ciastem ,piec około 15-20 minut. Wystudzić i wyjąc z formy.
Budyń ugotować z mlekiem i cukrem. Zimny zmiksować z miękkim masłem i adwokatem.
Krem nałożyć na tartę ,dobrze rozsmarować. Na krem położyć umyte i osuszone truskawki, pokrojone na połówki.
Komentarze