Tarta z kremem budyniowo-ajerkoniakowym z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zrobiłam ją dla męża na niedzielny deser

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1, 5 szklanki mąki
    150 gr zimnego masła
    2 łyżki cukru pudru
    1 żółtko
    2 łyżki zimnej wody
    Masa budyniowa:
    0,5 l mleka
    3 łyzki miękkiego masła
    3 łyżki cukru
    1 budyń waniliowy na ¾ l
    100 ml likieru adwokat
    Masło do wysmarowania formy

Tarta z kremem budyniowo-ajerkoniakowym z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę ,cukier puder i zimne masło ugnieść. Dodać żółtko i zimną wodę. Zagnieść ciasto i rozwałkować je.
    Formę do tarty wysmarować masłem i napełnić ciastem. Ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na 30 minut.
    Nagrzać piekarnik do 180 st C i wstawić formę z ciastem ,piec około 15-20 minut. Wystudzić i wyjąc z formy.
    Budyń ugotować z mlekiem i cukrem. Zimny zmiksować z miękkim masłem i adwokatem.
    Krem nałożyć na tartę ,dobrze rozsmarować. Na krem położyć umyte i osuszone truskawki, pokrojone na połówki.

Porady

Można da c inne owoce , wg smaku.

Komentarze

Podobne przepisy