Tarta z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę, w środku robimy wgłębienie i wkładamy pokrojone masło, żółtko i szczyptę soli. Nożem wszystko razem mieszamy i siekamy, aż powstaną grudki ciasta. Dolewamy wodę i wszystko zagniatamy rękami na gładkie ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 30minut.
Następnie na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 10minut.
2.Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Nasiona usuwamy i kroimy pomidory w kostkę. Cukinię myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w plastry.
Ser ścieramy na tarce.
Śmietanę mieszamy z jajkami, przyprawami i startym serem.
3.Trochę masy serowej wykładamy na podpieczoną tartę. Na warstwie masy serowej układamy plasterki cukinii, między nimi kostki pomidorów. Na wierzch wykładamy resztę masy serowej.
Pieczemy 20minut.
Komentarze