Tarta waniliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki przesiać wraz z proszkiem, dodać jajko i żółtko, szczyptę soli oraz posiekaną margaryne. Zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i wstawić na 30min do lodówki. Następnie wylepić dno i boki formy na tartę, nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, piec 15min, następnie zdjąć papier i piec jeszcze ok. 5min. Ostudzić.
2.Śmietankę wraz z ziarenkami wanilii zagotować, mieszając gotować ok. 15min na małym ogniu, aż odparuje do ok. 1i2/3szkl. Dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w trosze zimnej wody. Odstawić na 5min, następnie podgrzewając rozpuścić, dodać do śmietanki. Ostudzić i połączyć z serkiem na idealnie gładką masę. Wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao lub kawą instant.
Komentarze