Tarta waniliowa

0 (0 ocen)

Tarta jest wyśmienita, lekka, o pysznym waniliowym smaku. Doskonała na Walentynki...

Składniki:

  • Ciasto:
    10 dag margaryny,
    jajko,
    1 żółtko,
    szczypta soli,
    15 dag mąki pszennej,
    8 dag mąki ziemniaczanej,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Krem:
    2 szkl. śmietanki 30%,
    125g serka śmietankowego,
    4 łyżeczki żelatyny,
    laska wanilii,
    7 łyżek cukru.

Tarta waniliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiać wraz z proszkiem, dodać jajko i żółtko, szczyptę soli oraz posiekaną margaryne. Zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i wstawić na 30min do lodówki. Następnie wylepić dno i boki formy na tartę, nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, piec 15min, następnie zdjąć papier i piec jeszcze ok. 5min. Ostudzić.
  • 2. Śmietankę wraz z ziarenkami wanilii zagotować, mieszając gotować ok. 15min na małym ogniu, aż odparuje do ok. 1i2/3szkl. Dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w trosze zimnej wody. Odstawić na 5min, następnie podgrzewając rozpuścić, dodać do śmietanki. Ostudzić i połączyć z serkiem na idealnie gładką masę. Wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao lub kawą instant.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy