Waniliowa tarta z bezą

4.99 (178 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Puszyste i lekkie ciasto z kremem z wanilii

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    20 dag mąki pszennej
    10 dag margaryny np. Kasi
    2 płaskie łyżki cukru
    1 żółtko
    2 łyżki zimnej wody
    Krem waniliowy:
    1 laska wanilii
    łyżka masła
    2,5 szklanki mleka
    3 żółtka
    2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    Beza:
    4 białka
    szczypta soli
    4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.99 (178 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Waniliowa tarta z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę posiekaj z margaryną, cukrem i żółtkiem. Dodaj wodę i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny lub do zamrażarki na 15 minut. Wyjmij, podziel na 2 części. Jedną częścią wylep dno tortownicy o śr. 24cm, a drugą częścią wylep boki formy na wysokość 2-3cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz przez ok.15 min w temp. 150*C z termoobiegiem.
  • Waniliowa tarta z bezą 2. Krem: Zagotuj 2 szklanki mleka z przekrojoną na pół laską wanilii, cukrem i masłem i zdejmij z ognia (usuń wanilię). Do reszty mleka dodaj 3 żółtka i mąkę ziemniaczaną i utrzyj dokładnie masę. Do gorącego mleka wlewaj powoli masę żółtkową energicznie mieszając, aż krem zgęstnieje. (Można na kilkanaście sekund garnek ustawić na małym ogniu, mieszać masę uważając aby krem się nie zagotował). Krem wylej na ciasto i piecz kolejne 20 min.
    Beza: Zimne białka ubij z solą na sztywną pianę i utrwal cukrem pudrem. Bezę wyłóż na krem i zapiekaj 10-15min.
    Ostudzone ciasto udekoruj laską wanilii i starta czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować