Tarta pieczarkowa

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Taką tartę jadłam u mojej cioci, bardzo mi posmakowała. Po prostu takiej jeszcze nie jadłam . wzięłam przepis i zrobiłam swoim domownikom , im także posmakowała.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - jajka całe: 3 sztuki
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - olej słonecznikowy: 2 łyżki
    FARSZ:
    - pieczarki: 50 dekagramów
    - cukinia mała: 50 dekagramów
    - olej słonecznikowy: 3 łyżki
    - cebula pokrojona w piórka: 1 sztuka
    - pieprz,sól,: 1 łyżeczka
    SOS:
    - śmietana 18 %: 1 szklanka
    - żółtka surowe: 3 sztuki
    - gałka muszkatułowa: 0.5 łyżki

Tarta pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubić, dodać makę, olej , proszek do pieczenia i szczyptę soli, wymieszać i wyłożyć na formę. Na oleju podsmażyć czosnek cebulę do tego pieczarki , cukinię pokrojoną w plastry. Przyprawić do smaku pieprzem i solą, oregano. po odparowaniu farsz wyłożyć na ciasto. Następnie robimy sos. Śmietanę ubić z żółtkami, dodać gał kę muszkatułową i wylać na farsz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Całość włożyć do piekarnika i piec około1 godz
  • 2. Uwaga: cista nie podpiekamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy