Tarta na cieście parzonym z masą budyniową i dżemem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szykujemy ciasto. Masło gotujemy z wodą. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Studzimy.
Gdy ciasto będzie ostudzone, dodajemy po jednym jajku i miksujemy.
Wykładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy na tartę.
Pieczemy 35 minut w temp. 180st.C.
Powstałe na cieście bąble po upieczeniu nakłuwamy.
2.Budyń:
Gotujemy 2 szklanki mleka z obydwoma cukrami.
Do ostatniej szklanki mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
3.150g masła ucieramy dodając stopniowo zimny budyń. Gdy będzie gotowy, wylewamy krem na upieczone ciasto. Polewamy rozpuszczonym na wolnym ogniu dżemem malinowym.
Komentarze