Tarta na cieście parzonym z masą budyniową i dżemem malinowym

0 (0 ocen)

To miała być karpatka.Wyszła tarta, hehe.

Składniki:

  • ciasto:
    150g masła
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki gryczanej
    4 jajka

    budyń:
    3 szklanki mleka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru waniliowego
    2 łyżki cukru

    dodatkowo:
    150g masła
    1/2 słoika dżemu malinowego

Tarta na cieście parzonym z masą budyniową i dżemem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szykujemy ciasto. Masło gotujemy z wodą. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Studzimy.
    Gdy ciasto będzie ostudzone, dodajemy po jednym jajku i miksujemy.
    Wykładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy na tartę.
    Pieczemy 35 minut w temp. 180st.C.
    Powstałe na cieście bąble po upieczeniu nakłuwamy.
  • 2. Budyń:
    Gotujemy 2 szklanki mleka z obydwoma cukrami.
    Do ostatniej szklanki mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. 150g masła ucieramy dodając stopniowo zimny budyń. Gdy będzie gotowy, wylewamy krem na upieczone ciasto. Polewamy rozpuszczonym na wolnym ogniu dżemem malinowym.
  • 4. Wstawiamy do schłodzenia do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy