Tarta z dynią hokkaido

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszne ciasto dyniowe

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
    1,5 szkl mąki
    125 g msła
    1 szkl cukru
    szczypta proszku do pieczenia
    2 jajka
    pół szkl śmietanki 30%
    1 łyżka soku z cytryny
    otarta skórka z połowy cytryny
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    aromat pomarańczowy
    1/3 tabliczki czekolady

Tarta z dynią hokkaido - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię rozkroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, 1 połówkę pokroić w cząsteczki a drugą na kawałki. posmarować oliwą i upiec ok 30 min w temp 180 st. wystudzić.
    Z mąki, pół szkl cukru, masła, żółtek i szczypty proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wylepić formę do tarty. Podpiec w temp 180 st przez 15 min.
    Na podpieczonym spodzie ułożyć dookoła cząsteczki upieczonej dyni.
    Resztę dyni włożyć do blendera, dodać pół szkl cukru, aromat, sok z cytryny, otartą skórkę, śmietankę i zmiksować dokładnie, dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać.
    Następnie ubić białka i wymieszać z masą i wyłożyć masę na ciasto.
    piec w temp 180 st przez 30 min. pod koniec można włączyć termoobieg dla podpieczenia.
    Jeszcze ciepłe ciasto posypać posiekaną czekoladą, która się ładnie przyklei do ciasta i zastygnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy