Tarta czekoladowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Robię ją raz z gorzkiej, raz z mlecznej czekolady.

Składniki:

  • Ciasto: ok. 20 dag mąki
    ● łyżka cukru pudru
    ● 11 dag masła
    ● żółtko
    ● łyżka soku z cytryny
    Krem:
    ● 33 dag śmietanki 30-proc.
    ● tabliczka czekolady
    ● łyżka rozpuszczonej żelatyny
    Dekoracja:
    ● pomarańcza
    ● 1/2 szkl. cukru

Tarta czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki zagniatamy,
    wkładamy na 10 minut do
    zamrażalnika. Następnie wylepiamy
    tortownicę (śr. 25 cm),
    formując ok. 3-cm brzeg. Nakłuwamy
    widelcem. Pieczemy
    ok. 20 minut w temp. 190 °C.
  • 2. Krem: 1/2 śmietanki zagotowujemy,
    zdejmujemy z ognia.
    Wkładamy kawałki czekolady.
    Mieszamy, aż się roztopi. Studzimy
    (trochę odkładamy). Resztę śmietanki miksujemy
    z żelatyną. Dodajemy do kremu,
    delikatnie mieszając. Wykładamy
    na ciasto.
  • 3. Pomarańczę sparzamy, osuszamy
    i cienko obieramy. Kroimy
    w małe kawałki. Zalewamy
    wrzątkiem i gotujemy 15 minut.
    Odcedzamy. Cukier rozpuszczamy w 1/2 szkl. wrzącej wody.
    Wkładamy skórkę i gotujemy,
    aż stanie się szklista.
    Odcedzamy, studzimy i obtaczamy
    w odłożonym kremie.
    Odstawiamy do stężenia. Następnie
    wykładamy na wierzch
    ciasta. Ciasto wstawiamy na
    kilka godzin do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2012

Komentarze

Podobne przepisy