Tarta czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: składniki zagniatamy,
wkładamy na 10 minut do
zamrażalnika. Następnie wylepiamy
tortownicę (śr. 25 cm),
formując ok. 3-cm brzeg. Nakłuwamy
widelcem. Pieczemy
ok. 20 minut w temp. 190 °C.
2.Krem: 1/2 śmietanki zagotowujemy,
zdejmujemy z ognia.
Wkładamy kawałki czekolady.
Mieszamy, aż się roztopi. Studzimy
(trochę odkładamy). Resztę śmietanki miksujemy
z żelatyną. Dodajemy do kremu,
delikatnie mieszając. Wykładamy
na ciasto.
3.Pomarańczę sparzamy, osuszamy
i cienko obieramy. Kroimy
w małe kawałki. Zalewamy
wrzątkiem i gotujemy 15 minut.
Odcedzamy. Cukier rozpuszczamy w 1/2 szkl. wrzącej wody.
Wkładamy skórkę i gotujemy,
aż stanie się szklista.
Odcedzamy, studzimy i obtaczamy
w odłożonym kremie.
Odstawiamy do stężenia. Następnie
wykładamy na wierzch
ciasta. Ciasto wstawiamy na
kilka godzin do lodówki.
Komentarze