Tarta czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyśmienita tarta czekoladowa, dla wielbicieli czekolady, orginalny przepis przywieziony z Francji, Normandii.

  • 60 min

Składniki:

  • 200g gorzkiej czekolady,1-3 łyżki mleka,150g cukru pudru,100g masła, 3 jajka, 2łyżki mąki, wanilia- jedna laska, opcjonalnie cukier waniliowy, tłuszcz do wysmarowania formy, cukier puder do posypania.

Tarta czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozdrobnić, podgrzewając rozpuścić w mleku, mieszając dodać cukier, a następnie masło w kawałkach. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do masy czekoladowej, dodać powoli mąkę i wanilię. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą. Okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyc papieren do pieczenia albo wypędzlować tłuszczem. Przełożyć ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, gaz 2|3, prąd 200 C na drugą półkę od dołu, po 5 minutach zredukować temperaturę na 180 stopni i piec około 20-25 minut.. Po upieczeniu i ostudzeniu, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Porady

Tarta nie powinna być sucha. Francuzi wyjmują w czasie pieczenia formę i poruszają nią, żeby ciasto nie zastygło, ja tego nie robię. Piekę przeważnie 20 minut. Po ostudzeniu, przykrywam talerzem, jak pokrywką formę i w ten sposó spód tarty jest moją górą, którą posypuję cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy