Szynka pieczona

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Coś do syta...

  • 2 godz.

Składniki:

  • - ok. 2 kg szynki wieprzowej
    - 4 łyżki oleju
    - 3 ząbki czosnku
    - sol, pieprz
    - oregano, majeranek, bazylia, goździki

Szynka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej marynuję szynkę mianowicie wszystkie przyprawy łączę ze sobą, szynkę dokładnie myję i przekuwam nożem. Następnie szynkę polewam olejem i obsypuję mieszanką przypraw, które dokładnie wcieram w szynkę. Czosnek obieram i kroję w słupki, które wkładam w nacięcia w szynce. W stawiam do piekarnika na ok. 1,5 godz. o tem. 175 stopni. Od czasu do czasu podlewam szynkę wodą by nie wyschła a wierzch po zrumienieniu przykrywam folią aluminiową. Po upieczeniu jest gotowa do spożycia. I gotowe :-)

Komentarze

Podobne przepisy