Puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe z twarogiem i cukrem trzcinowym zamiast kruszonki, z dodatkiem rabarbaru, szybko i smacznie
Składniki:
100 g kefiru
50 g drożdży
100 g cukru
2 jajka
0,5 szklanki oleju
300 g mąki pszennej typ 450
2 szczypty soli
100 g twarogu
200 g rabarbaru
3 łyżki cukru trzcinowego
Szybki drożdżowiec z twarogiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do miski wlać kefir ogrzany do temperatury pokojowej, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać. Wbić 2 jajka, wlać olej, wsypać mąkę i sól. Nie mieszać. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Rabarbar pokroić w kawałki. Po godzinie ciasto wymieszać, dodać część rabarbaru i wymieszać ponownie.
Nałożyć do formy wyścielonej papierem, wyrównać.
Ciasto posypać pokruszonym twarogiem,
następnie resztą pokrojonego rabarbaru,
na koniec posypać cukrem trzcinowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 minut.
Komentarze