Szybki drożdżowiec z twarogiem i serem

0 (0 ocen)

Puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe z twarogiem i cukrem trzcinowym zamiast kruszonki, z dodatkiem rabarbaru, szybko i smacznie

Składniki:


  • 100 g kefiru
    50 g drożdży
    100 g cukru
    2 jajka
    0,5 szklanki oleju
    300 g mąki pszennej typ 450
    2 szczypty soli
    100 g twarogu
    200 g rabarbaru
    3 łyżki cukru trzcinowego

Szybki drożdżowiec z twarogiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski wlać kefir ogrzany do temperatury pokojowej, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać. Wbić 2 jajka, wlać olej, wsypać mąkę i sól. Nie mieszać. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

    Rabarbar pokroić w kawałki. Po godzinie ciasto wymieszać, dodać część rabarbaru i wymieszać ponownie.
    Nałożyć do formy wyścielonej papierem, wyrównać.

    Ciasto posypać pokruszonym twarogiem,
    następnie resztą pokrojonego rabarbaru,
    na koniec posypać cukrem trzcinowym.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 minut.


Komentarze

Podobne przepisy